Takkaluukut ja tulisijojen muut metalliset komponentit

Tulisijan valmistuksessa on huomioitava erilaisten materiaalien lämpölaajenemiset. Metalli, valurauta tai teräs laajenee lämmetessään enemmän kuin saviperäiset materiaalit kuten tiili. Tämän vuoksi tulisijaan sijoitettavien metalliosien ja itse tulisijan väliin jätetään laajenemisvaraa joka täytetään esimerkiksi kiviperäisillä joustavilla tiivistysmateriaaleilla.

Eniten muuttumattomana kuumuutta kestävä käytössä oleva metallikomponenttimateriaali on valurauta. Tämän ansiosta se on suositeltava materiaali esimerkiksi takkaluukuille.
Myös teräksestä valmistetut, useimmiten jollain jalometallilla kuten kromilla, kullalla tai kuparilla pinnoitetut luukut ja tulisijakomponentit ovat hyviä ja siroja tulisijojen osia.
Kevyemmän ulkonäkönsä ansiosta ne eivät vie haluttaessa itse tulisijasta huomiota luukkuun silloin kun tulisija on suunniteltu sisustukselliseksi osaksi.
Tulisijojen "lasiluukuissa" käytettävä hyvä "lasi" on keramiikkaa joka kestää tulipesän hehkuvia lämpötiloja särkymättä. Muiden materiaalien käyttö on vaarallista kuumuudesta johtuvan räjähtävän pirstoutumisvaaran vuoksi.

Takkaluukkuja ja tulisijakomponentteja valmistaa kotimainen Puulämpö Suomi Oy. Sen kotisivut löytyvät osoitteesta www.puulamposuomi.fi