AIEMMAT TAPAHTUMAT

 

Suomalaiset Tulisijat ry:n vuosikokous Karjalohjalla ke 26.4. 2017 klo 16.30

Aika:  ke 26.4.2017 klo 16.30

Paikka:  Unkan baari, Keskustie 57, 09120 Karjalohja

Vuosikokouskutsu ja esityslista tulee jäsenille sähköpostissa/postissa.

 

MUURAUSLEIRI KARJALOHJALLA ISO-ORVOKKINIITYN OLKIPAALITALOSSA 25.-28.4. 2017


Suomalaiset Tulisijat ry järjestää muurausleirin Iso-Orvokkiniityn olkipaalitalossa Karjalohjalla.  Suomalaiset Tulisijat ry:n puheenjohtaja, arkkitehti, tulisijatutkija ja -suunnittelija Heikki Hyytiäinen kertoo: ”Leirin teemana on ”Hyvä puulämmitys ja ekologinen rakentaminen”.

 

Suomalaiset Tulisijat ry:n Karjalohjan muurausleiri pidetään ti 25. – pe 28.04.2017 Erkki Pöytäniemen ja Marja Nuoran omakotityömaalla, Varkalahdentie 33, 09120 Karjalohja, http://iso-orvokkiniitty.fi/. Leiriin osallistuu kokeneita uunimestareita Suomesta, nuoria muurareita ja ekorakentamisesta innostuneita eri puolilta Suomea. Heitä kaikkia kiinnostaa muuratut tulisijat ja puulämmitys.

 

Leirillä muurataan suomalaisen kehitystyön perusteella suunnitellut kolme vähäpäästöistä tulisijaa:

Kaikkien tulisijojen palotapahtuma on mahdollisimman hallittu ja siksi ne ovat vähäpäästöisiä. Muuraustyössä käytetään aitoa savilaastia ja savitulilaastia. Tiilihormit, jotka ovat osa talon lämmitystä, on muurannut paikallinen muurari Pertti Levänen ennen leirin alkua.

 

Leiri on ammatti-, koulutus- ja yleisötapahtuma, jossa esitellään puulämmitysalan kehityksen tuloksia ja siirretään tietotaitoa uunimestareilta nuoremmille. Muuraustyö alkaa tiistaina ja työtä tehdään päivittäin klo 9-16/17.

Muurausleirin ohjelma ja osallistujat.

Jussi Salonen

Kuuluisa uunimestari Jussi Salonen, Uuniduuni Ky, Laitila osallistuu Karjalohjan muurausleiriin (Kuva Leena Kemppainen, Digital Robot).

Hannu Kärki

Hannu Kärki, Muurauskärki Hannu Kärki Ky Kaarina, jakaa tälläkin leirillä tietotaitoa (Kuva Leena Kemppainen, Digital Robot).

 

Lehdistöpäivä to 27.4. klo 12 - 14

Media on tervetullutta leirille oman aikataulunsa mukaisesti, mutta torstaina 27.4. klo 12-14 on jo runsaasti kuvattavaa ja seuraavat tietoiskut:

klo 12.30 Heikki Hyytiäinen ”Päästöt ja paikallatehdyt tulisijat”

klo 13.00 The Natural Building Company Oy, Kati Juola-Alanen ”Olkipaali- ja luonnonmukainen rakentaminen”

klo 13.30 Erkki Pöytäniemi ja Marja Nuora ”Iso-Orvokkiniityn energiaratkaisut”

Kutsu

Muurausleirin leivinuunin mitoitusta tarkastelevat Heikki Hyytiäinen, rakennuttaja Erkki Pöytäniemi ja muurari Iiro Sahramaa

 

Avoimet ovet Karjalohjan Iso-Orvokkiniityn muurausleirillä pe 28.4. klo 12 – 17

Kaikki ekorakentamisesta ja puulämmityksestä kiinnostuneet ovat tervetulleita tutustumaan muuraus- ja pinnoitustyöhön ja seuraamaan tietoiskuja. Ohjelma:

klo 12 – 17 muurarit antavat tulisijaneuvontaa ja esittelevät työtään

klo 14 Heikki Hyytiäinen ”Päästöt ja paikallatehdyt tulisijat”

klo 15 NBC, Paul Lynch ”Olkipaali- ja luonnonmukainen rakentaminen”

klo 16 Iso-Orvokkiniitty, Erkki Pöytäniemi ja Marja Nuora ”Olkipaalirakentaminen ja Iso-Orvokkiniityn tulevat kurssit”

 

Suomalaiset Tulisijat ry:n jäsenet ovat tulisijamuurareita, tulisija-, materiaali-, komponenttivalmistajia ja alan asiantuntijoita. Sen yhteistyökumppaneita Karjalohjan leirillä ovat Wienerberger Oy, Tiileri, Nuohousalan Keskusliitto, Pisla Oy ja The Natural Building Company Oy. Yhdistys koordinoi ja rahoittaa tutkimusta, hoitaa tulisijoihin liittyvää tiedotustoimintaa ja -neuvontaa, seuraa normistojen ja säädösten kehittymistä ja informoi niistä jäseniään ja kuluttajia.


Lisätietoja: Suomalaiset Tulisijat ry., tiedottaja Marja Salmenmäki, salmenmaki@hotmail.com, puh. 040 9005157

 

 

HYVÄ TULISIJA – HYVÄ KOTI


Suomalaiset Tulisijat ry, Rane energianeuvonta ja TAKK järjestävät muurausleirin Vuoreksessa Tampereella. Suomalaiset Tulisijat ry:n puheenjohtaja, arkkitehti, tulisijatutkija ja -suunnittelija Heikki Hyytiäinen kertoo: ”Leirin teema on ”Hyvä tulisija – hyvä koti”, lämmitystapojen valinta jo rakennussuunnittelun alussa, muuratun tulisijan ja piipun vaikutus asumismukavuuteen, lämpötalouteen ja sisäilmaan.”

Suomalaiset Tulisijat ry:n Tampereen muurausleiri pidetään Vuoreksen Koukkurannassa ma 18.11. – pe 22.11. Leiriin osallistuu noin 40 tulisijamuuraria, kokeneita uunimestareita, TAKK:n muurauskurssilaisia ja nuoria muurareita eri puolilta Suomea, Eestistä ja Ruotsista. Heitä kaikkia kiinnostaa hyvä puulämmitys ja muurattu tulisija.

Leirillä muurataan kaksi keskenään erilaista, yksilöllistä tulisijaa:

Leiri on ammatti-, koulutus- ja yleisötapahtuma, jossa kehitetään tulisijoja muurarin, asukkaan ja ympäristön kannalta ja siirretään tietotaitoa uunimestareilta nuoremmille. Muuraustyö alkaa maanantaina ja silloin asennetaan Luottikatu 3 -talon tulisijaan vähäpäästöinen Tulisydän -tulipesä. Työtä tehdään päivittäin klo 9-16, pe 9-17.

Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksen muurauskurssilaiset kouluttajansa Rauno Ung’in johdolla osallistuvat muurausleiriin. He myös muuraavat leirin jälkeen oppilastyönä 2-kerroksisten talojen varaavat, lämpöä talteen ottavat tiilipiiput valmiiksi.

OHJELMA>

OSANOTTAJAT>

Avoimet ovet Vuoreksen muurausleirillä pe 22.11. klo 15 – 17

Kaikki rakentamisesta ja puulämmityksestä kiinnostuneet ovat tervetulleita tutustumaan muuraus- ja pinnoitustyöhön molemmissa kohteissa ja seuraamaan tietoiskuja Luottikatu 3:ssa:

Suomalaiset Tulisijat ry:n jäsenet ovat tulisijamuurareita, tulisija-, materiaali-, komponenttivalmistajia ja alan asiantuntijoita. Sen yhteistyökumppaneita Vuoreksen leirillä ovat Rane rakentamisen ja asumisen energianeuvonta, Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKK, Tampereen muurarit Os. 608, Narvi Oy, Tiileri, Saint-Gobain Weber Oy ja Wienerberger Oy. Yhdistys koordinoi ja rahoittaa tutkimusta, hoitaa tulisijoihin liittyvää tiedotustoimintaa ja -neuvontaa, seuraa normistojen ja säädösten kehittymistä ja informoi niistä jäseniään ja kuluttajia.

Lisätietoja: Suomalaiset Tulisijat – Finnish Fireplaces ry., www.tulisijat.tv
puheenjohtaja Heikki Hyytiäinen, 0400 700 311, heikki.hyytiainen@tulisydan.fi
tiedottaja Marja Salmenmäki, 040 900 5157, salmenmaki@hotmail.com

 

HH

Puulämmitystutkija ja -suunnittelija Heikki Hyytiäinen kertoo muurausleirillä aiheesta "Toimiva puulämmitys"

Kuvaaja:
Digital Robot osk, Leena Kemppainen

 

Suomalaiset Tulisijat ry:n Sammatin muurausleiri

Suomalaiset Tulisijat ry ja TTS Talonrakennus järjestävät yhteisen muurausleirin 15.-20.4. TTS Sammatin toimipisteessä.  Suomalaiset Tulisijat ry:n puheenjohtaja, arkkitehti, tulisijatutkija ja -suunnittelija Heikki Hyytiäinen kertoo: ”Kevään leirimme teemana on ekotehokas suomalainen puulämmitys ja lämpöarkkitehtuuri.”

Suomalaiset Tulisijat ry:n muurausleiri pidetään TTS Sammatissa, Werlanderintie 170, 09220 Sammatti, ma 15.4. – la 20.4.  Leiriin osallistuu noin 50 tulisijamuuraria, kokeneita uunimestareita, TTS Talonrakennuksen hormi- ja tulisijakurssilaisia ja nuoria muurareita eri puolilta Suomea, Eestistä, Saksasta ja Ruotsista.  Heitä kaikkia kiinnostaa ekotehokas muurattu tulisija ja puulämmitys.

Leirillä muurataan kolme keskenään erilaista, yksilöllistä tulisijaa:

Leiri on ammatti- ja koulutustapahtuma, jossa kehitetään tulisijoja muurarin, asukkaan ja ympäristön kannalta ja siirretään tietotaitoa uunimestareilta nuoremmille.  Muuraustyö alkaa maanantaina ja silloin asennetaan sekä leivinuuniin että saviuuniin valmis vähäpäästöinen Tulisydän –tulipesä.  Työtä tehdään päivittäin klo 9-16. 

Leirin OHJELMA ja OSALLISTUJALUETTELO

 

SUOMALAISET TULISIJAT RY:N MUURAUSLEIRILLÄ AVOIMET OVET

PE 19.04. KLO 12-15


TERVETULOA TUTUSTUMAAN SUOMALAISET TULISIJAT RY:N MUURAUSLEIRIIN JA UUNIMUURAREIHIN PE 19.04. KLO 12-15.


LEIRILLÄ MUURATAAN TTS SAMMATIN TOIMIPISTEESEEN, WERLANDERINTIE 170, 09220 SAMMATTI:

YLEISÖLUENNOT:

KLO 13.00 ”EKOTEHOKAS SUOMALAINEN PUULÄMMITYS” SUOMALAISET TULISIJAT RY:N PUHEENJOHTAJA, ARKKITEHTI, PUULÄMMITYSTUTKIJA JA -SUUNNITTELIJA HEIKKI HYYTIÄINEN

KLO 13.30 ”EKOTEHOKAS SUOMALAINEN PUULÄMMITYS” TTS/LUONTO JA BIOENERGIA, TUTKIJA ARTO MUTIKAINEN


MUURARIT, SEKÄ KOKENEET UUNIMESTARIT ETTÄ NUORET MUURARIT, ANTAVAT TULISIJANEUVONTAA JA KERTOVAT TYÖSTÄÄN.

TERVETULOA!

 

Suomalaiset Tulisijat ry. Turun Perinnekoti-messuilla pe 5.-su 7.4.2013

Osastollamme C45 uunimuurareiden työnäytöksiä, tulisija- ja puulämmitysneuvontaa ja -tietoa.

Ja la 6.4. C-hallin ohjelmalavalla Suomalaiset Tulisijat ry:n puheenjohtaja, puulämmitystutkija, arkkitehti Heikki Hyytiäisen luennot:
klo 13 "Puulämmityksen suunnittelu
klo 15 "Tulisijan oikea käyttö"

Perinnekoti-messut Piha & Puutarhamessujen yhteydessä Turun messukeskuksen C-hallissa
, http://turunmessukeskus.fi/messut-ja-tapahtumat/perinnekoti/etusivu

TULISIJAT JA NIIDEN LIITTÄMINEN HYBRIDIJÄRJESTELMÄÄN TI 8.1.2013

Tiistaina 8.1.2013 klo 19.45 Suomalaiset Tulisijat ry:n puheenjohtaja Heikki Hyytiäisen luento: ”Tulisijat ja niiden liittäminen hybridijärjestelmään” Tampereella
Lähi-Rane, http://www.neuvoo.fi/ -koulutustilaisuudessa klo 17–20.30, Vuoreksen Koukkurannan rakentajille: E-luku alas energiatehokkaalla lämmitysjärjestelmällä!
Paikka: Vuoreksen Klaavan kokoustila, Vuoreksen Puistokatu 87, Tampere


PE 18.- LA 19.1.2013 JYVÄSKYLÄN MUURAUSLEIRIN VÄHÄPÄÄSTÖISEN LEIVINUUNIN TOIMINNAN TARKASTUS

Lisätiedot ja alustavat ilmoittautumiset mahdollisimman pian Suomalaiset Tulisijat ry:n sihteerille, Marja Salmenmäki, salmenmaki@hotmail.com, puh. 040 9005157. Yöpyminen ja ateriat Rauhaniemessä tai Äijälän perhekodissa veloituksetta muurausleirin osallistujille, muille Äijälän normaaliveloituksen mukaan, http://aijala.fi/
Tilaa riittää ja Eeva-Liisa ja Hartwig Reuter toivottavat uunimuurarit lämpimästi tervetulleiksi. Päivien tarkempi ohjelma vahvistuu, kun osallistujien määrä tiedossa.

 

SUOMALAISET TULISIJAT RY:N MUURARIMESTAREITA ASUNTOMESSUT TAMPEREELLA

Suomalaiset Tulisijat ry:n muurarimestarit antavat tulisija- ja puulämmitysneuvontaa viikonloppuisin 13.7. - 12.8. Asuntomessuilla Vuoreksessa Wienerbergerin Terca-talo Mustikassa, Hessenkuja 6 (listan paikalla olevista henkilöistä löydät täältä).

Asuntomessujen kohde 12 on Terca-täystiilitalo Mustikka, jossa on ekologiset lämmönlähteet:  puuta puhtaasti polttava varaava uniikki tiilitulisija, jonka erikoisuutena on polttoprosessia parantava ja pienhiukkaspäästöjä olennaisesti alentava Tulisydän-tulipesäelementti.  Suomalaiset Tulisijat ry:n kevään 2012 muurausleirillä uunia oli muuraamassa koko joukko Suomen parhaita uunimuurareita.  Tulisijassa on varaavaa massaa 3500 kg ja sen teho on 3,5 kW. Talossa on osana lämmitysjärjestelmää tiilipiippu, joka varastoi ja luovuttaa lämpoä. Rakennuksessa on myös maalämpö- ja maaviileää hyödyntävä konvektorijärjestelmä.

- Tiiveydeltään talo Mustikka on tämän vuoden asuntomessujen terävintä kärkeä, tiiveysluvun n50 ollessa vain 0,40
- Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK RKL:n asiantuntijaraati on valinnut talon numero 12 rakennustuotannon näkökulmasta mallikohteeksi.
- Hyvä Puhtaus-lehden asiantuntijat ovat valinneet talon numero 12 hoidettavuudeltaan asuntomessujen parhaaksi.  

Rakenteellisesti talo sijoittuu matala- ja passiivienergiatalon väliin. Rakennuttajan mukaan rakenneratkaisu kokonaisuutena on riittävän energiatehokas, teknisesti ja taloudellisesti järkevä kokonaisuus. Tiilitalo varastoi talvisaikana lämpöenergiaa rakenteisiinsa ja pitää kesäaikana huoneilman miellyttävän viileänä.

Kun otetaan huomioon ekologiset energialähteet, talon vähäinen huollon tarve, pitkä elinkaari sekä ennen kaikkea se, että savesta tehty tiili on täysin kierrätettävä luonnonmateriaali, on täystiilitalo Mustikka myös ekologinen ratkaisu.

 

 SUOMALAISET TULISIJAT RY:N MUURAUSLEIRI TAMPEREEN ASUNTOMESSUALUEELLA TO 12.- SU 15.4. 2012

Seuraavan muurausleirimme ajankohta to 12.4.- su 15.4.  Leiri järjestetään Vuoreksen asuntomessualueella ja leirillä muurataan  vähäpäästöinen tulisija osoitteessa Hessenkuja 6, rakennuttajat Jukka ja Päivi Enarvi.
Leirin OHJELMA ja OSALLISTUJAT. Seuraa myös Facebook-sivujamme. 

Itse 2012 Tampereen Asuntomessujen teemanakin on asumisen ekotehokkuus, http://www.tampere.fi/vuores/asuntomessut2012.html

Lisätietoja muurausleiristä antaa Suomalaiset Tulisijat ry, tiedottaja Marja Salmenmäki, puh. 040 9005157, salmenmaki@hotmail.com

Heikki Hyytiäinen muurausleirillä Tampereella 2012

Heikki Hyytiäinen muurausleirillä Tampereella 2012 (Kuvaaja Digital Robot osk. Leena Kemppainen)

 

SUOMALAISET TULISIJAT RY:N JA MUURATUT TULISIJAT JAOKSEN VUOSIKOKOUKSET TAMPEREELLA PE 13.4.2012

Suomalaiset Tulisijat ry:n vuosikokoukset pidetään Tampereen muurausleirin 12.-15.4. yhteydessä 

Paikka: Majoitustilojen yhteydessä olevassa neuvotteluhuoneessa.
Aika:    pe 13.4.2012 klo 16 alkaen

Kokouskutsu lähetetään jäsenille sähköpostitse/postitse.  Ilmoittautumiset salmenmaki@hotmail.com, 040 9005157 mielellään 7.4. mennessä

AMMATTIKOULUTUS WEBER-OPISTOLLA PARAISILLA PE 23.3. 2012 KLO 9.45 – N. KLO 15

Saint-Gobain Weber Oy/Tero Hannula on kutsunut jäsenemme ammattikoulutukseen Weber-opistoon, Kalkkitehtaantie 3, Parainen, pe 23.3.  Ohjelmassa on tutustuminen tuotekehitykseen, tulisijan muuraukseen, pinnoitukseen ja oikaisuun tarkoitettuihin laasteihin ja käytännön harjoitukset työhallissa.  Paraisten tehdasalueeseen pääsee tutustumaan, kun ottaa turvakengät mukaan.  Kutsu menee myös Turun Muurarit os. 603:n uunimuurareille.  Kts. ohjelma.

FF-jäsenistö voi kutsua mukaan työntekijöitään tai ammattitovereita ja jos tulijoita on riittävästi, järjestetään pk-seudulta Espoon Ikean parkkipaikalta yhteiskuljetus.

Ilmoittautumiset viimeistään 15.3.  mennessä salmenmaki@hotmail.com, 040 9005157.


SUOMALAISET TULISIJAT RY:N ANTAA TULISIJANEUVONTAA PERINNEKOTI -2012 MESSUILLA TURUSSA TO 22. – SU 25.3. 2012

Uudessa Perinnekoti 2012 -tapahtumassa on Suomalaiset Tulisijat ry:n osastolla 62 C-hallissa puulämmitys- ja tulisijatietoa ja -neuvontaa.  Tapahtuma on Puutarhan Kevät -messujen yhteydessä avoinna to-la klo 10-18 ja su klo 10-17. Osastollamme on muuraus- ja pinnoitustyönäytöksiä ainakin to 22.3., la 24.3 ja su 25.3. klo 12, 14 ja 16. 

Suomalaiset Tulisijat ry:n puheenjohtaja, puulämmitystutkija Heikki Hyytiäinen pitää C-hallin ohjelmalavalla "Hyvä suomalainen puulämmitys" tietoiskut pe 23.3. klo 16 ja la 24.3. klo 13.

Työnäytöksissä grillinmuurausta ja pinnoitusta (Vetonit -antiikkilaasti, hierto- ja piirtopinnoitus, kulttuurikalkkimaali) uunimestareina ovat mm.
to 22.3. Hannu Kärki/Muurauskärki Hannu Kärki Ky Kaarina ja
la 24.3. Janne Laitinen/JL-Muurauspalvelu, Turku ja
su 25.3. Jussi Salonen/Uuniduuni Ky, Laitila

Paikalla on eri päivinä myös teollisuusjäsentemme edustajia.  Lisätietoa http://turunmessukeskus.fi/messut-ja-tapahtumat/perinnekoti/etusivu. Tervetuloa osastollemme!

SUOMALAISET TULISIJAT RY:N MUURAUSLEIRI JYVÄSKYLÄSSÄ 20.-23.10.2011

Suomalaiset Tulisijat ry:n syksyn muurausleirillä muurataan leivinuuneja. Leiri pidetään to 20.- su 23.10.2011 Eeva-Liisa ja Hartwig Reuterin Rauhaniemen talossa Jyväskylässä, Rauhaniementie 3, 40520 Jyväskylä.

Leiri on sekä yleisö- että ammattitapahtuma, jossa muurausala saa uusinta tietoa siitä, miten varmistaa, että käsintehdyn yksilöllisen tulisijan päästöt alittavat tulevan EN-standardin vaatimukset. Yhdessä työtä tehden siirretään tietotaitoa nuoremmille muurareille. Leivinuunien päästöjen vähentämistä on maailmassa tutkittu varsin vähän, tämän leirin aikana muurataan hyvin toimiva, vähäpäästöinen leivinuuni. Myös pieni liesi ja ulkouuni. Leirin vetää arkkitehti, tulisijatutkija ja -suunnittelija Heikki Hyytiäinen.

Yleisölle leirillä on avoimet ovet su 23.10. klo 13-15. Puulämmityksestä kiinnostunut kävijä voi tutustua uuninmuuraukseen. Uunimuurarit neuvovat ja opastavat miten voi toteuttaa vähäpäästöinen puulämmitys. Päivän aikana on yleisöluentoja erilaisista tulisijoista ja puulämmityksen päästöjen, sekä orgaanisten kaasupäästöjen että hiukkaspäästöjen, vähentämisestä.

>AIKATAULU
>OSALLISTUJAT

Muurausleirin osoitteet ja majoitus

Rauhaniementie 3, 40520 Jyväskylä

Suojeltu pihapiiri ja talo, jonka rakennusvuosi on 1850, 1920-luvulla ulkoasua muutettu huvilamaiseksi. Päärakennusta vastapäätä on 1900-luvun alussa valmistunut navetta-sikala-tallirakennus.

Äijälän perhekoti, http://www.aijala.org

Äijälänkuja 6, 40420 JYSKÄ

1800-luvulla rakennetun Vanha-Äijälän talo

Suomalaiset Tulisijat ry:n yhteistyökumppaneita Jyväskylän muurausleirillä ovat mm. Keski-Suomen Uunimestarit ry (näin toivomme!), Nuohousalan Keskusliitto ry, Narvi Oy, Tiileri, Weber Oy, Wienerberger Oy.

Lisätietoja: Suomalaiset Tulisijat – Finnish Fireplaces ry:n tiedottaja Marja Salmenmäki, puh. 040 9005157, salmenmaki@hotmail.com, www.tulisijat.tv

KATSO KESKI-SUOMEN ALUEUUTISTEN JUTTU LEIRIN TAPAHTUMISTA YLE AREENASTA (ei enää nähtävänä)

Hyytiainen muuraus

Wienerberger Oy:ltä kutsu Korian tiilitehtaalle, katso ohjelma.

Suomalaiset Tulisijat ry:n jäsenille: Tervetuloa ammattitovereiden ja työntekijöiden kanssa! 
Lähtö Tiileri, Helsingin myyntivaraston pihasta Vantaalta pe 14.10. klo 11:45
Ilmoittautumiset 1.10. mennessä sihteeri Marja Salmenmäelle, salmenmaki@hotmail.com, puh. 040 9005157.

SUOMALAISET TULISIJAT RY:N NEUVONTAPISTE TERVE TALO-MESSUILLA 14.-15.5. 2011 PÄLKÄNEELLÄ

- Yhdistyksen muurarimestarit antavat Terve Talo-messuilla tulisijaneuvontaa, la 14.5. klo 10-17 ja su 15.5. klo 10-16.  Lisätietoa messuista ja messujen luento-ohjelmasta ja tietoiskuista http://www.luomura.com/
- Suomalaiset Tulisijat ry:n puheenjohtaja, arkkitehti, tulisijatutkija ja -suunnittelija Heikki Hyytiäinen pitää su 15.5. klo 11-11.50 "Luonnonmukaista puulämmitystä" -luennon

SUOMALAISET TULISIJAT JA MUURATUT TULISIJAT JAOKSEN HALLITUKSEN JÄRJESTÄYTYMISKOKOUS

La 14.5. 2011 klo 16 Terve Talo-messut, luentosali, Honkalantie, 36720 Aitoo

SUOMALAISET TULISIJAT RY:N JA MUURATUT TULISIJAT JAOKSEN KOKOUKSESSA 6.4. 2011

- tutustuttiin E.  Vuorion muuraus- ja rappaustyökaluihin
- vuosikokouksessa valittiin Suomalaiset Tulisijat ry hallituksen varsinaisiksi jäseniksi Jari Seppälä, Heikki Hyytiäinen ja Tero Kuoppala sekä varajäseniksi Jarmo Salmenmäki ja Taisto Kosonen. 
- ja Muuratut Tulisijat Jaoksen hallituksen varsinaisiksi jäseniksi

Pauli Leinonen, Jussi Salonen, Voitto Kavander, Onni Niemi, Taisto Kosonen, Erkki Lappalainen,  Ibon Sanchez, Ari Peltoranta, Tero Kuoppala, Pauli Littunen ja Jari Seppälä sekä varajäseniksi Jouko Kannusmäki ja Tero Hannula. 

- kokouksesta jatkettiin Weberin uuden Viinikkalan aluevaraston avajaisiin, Tahkotie 1 D, 01740 Vantaa


SUOMALAISET TULISIJAT RY:N JA MUURATUT TULISIJAT JAOKSEN KOKOUKSESSA 6.4.
2011

- tutustuttiin E.  Vuorion muuraus- ja rappaustyökaluihin
- vuosikokouksessa valittiin Suomalaiset Tulisijat ry hallituksen
varsinaisiksi jäseniksi Jari Seppälä, Heikki Hyytiäinen ja Tero Kuoppala sekä varajäseniksi Jarmo Salmenmäki ja Taisto Kosonen. 
- ja Muuratut Tulisijat Jaoksen hallituksen varsinaisiksi jäseniksi

Pauli Leinonen, Jussi Salonen, Voitto Kavander, Onni Niemi, Taisto Kosonen, Erkki Lappalainen,  Ibon Sanchez, Ari Peltoranta, Tero Kuoppala, Pauli Littunen ja Jari Seppälä sekä varajäseniksi Jouko Kannusmäki ja Tero Hannula. 

- kokouksesta jatkettiin Weberin uuden Viinikkalan aluevaraston avajaisiin, Tahkotie 1 D, 01740 Vantaa

KUTSU SUOMALAISET TULISIJAT RY:N JA MUURATUT TULISIJAT JAOKSEN VUOSIKOKOUKSEEN

Suomalaiset Tulisijat ry:n ja Muuratut Tulisijat Jaoksen vuosikokous pidetään

keskiviikkona 6.4.2011
E. Vuorio Oy:n tiloissa klo 15.00 alkaen
Lyhtykuja 3, Suutarila, 00750 Helsinki

E. Vuorion tuotepäällikkö Ari Backlund tarjoaa tullessamme kahvit ja E. Vuorion uutuustuotteiden, mm. muuraus- ja rappaustyökalujen esittelyn

SUOMALAISET TULISIJAT RY:N JÄSENET ON KUTSUTTU WEBER CITYN AVAJAISIIN

Weberin uusi aluevarasto Viinikkalassa, Tahkotie 1 D, 01740 Vantaa

Weber Cityn avajaisjuhla pidetään ja portit ovat auki 6.4.2011 klo 17-22.  Weber City on täynnä asiaa, viihdettä ja herkkuja maailman eri kolkilta.  Juhlaan on pyydetty ilmoittautumaan viim. 18.3.  opisto@e-weber.fi, puh. 010 4422 571. 

 

TUTUSTUMINEN Tiilerin Tampereen myyntivarastoon, Tekijänkuja 6, 33960 Pirkkala, ma 14.2. 2011 klo 16.00 alkaen.
Paikalle ovat tervetulleita FF-jäsenet ja Tampereen alueen muurarit.
 

Ohjelmassa
• Tampereen Tiilerin esittely/Aluepäällikkö Jorma Tuomala, Tiileri
• Nuohoojan toiveet uunimuurarille/Nuohoojamestari Harri Kangasmäki, Näsijärven Nuohous Ky
• Tulisija-alan markkinakatsaus/Markkinointipäällikkö Jari Seppälä, Tiileri
• Vähäpäästöisten tulisijojen koetuloksia ja tulevia projekteja/Heikki Hyytiäinen
• Suomalaiset Tulisijat ry:n avoin kokous, Tiileri-iltapalaa.
 
Kahvit pk-seudulta lähtijöille ovat Tiilerin Vantaan myyntivarastolla valmiina klo 13.30 lähtien, lähtö Vantaalta klo 14.00, lähtö takaisin pk-seudulle viimeistään klo 19.00. Matkan varrelta poimitaan halutessa jäseniä kyytiin, bussi esim. Riihimäen kohdalla noin 14.40. Tervetuloa!
 
Ilmoittautumiset sihteerille, salmenmaki@hotmail.com, 040 9005157 torstaihin 10.2.2011 mennessä

Jäsenmuurareille avoin kokous

Suomalaiset Tulisijat ry:n seuraava, kaikille jäsenmuurareille avoin kokous on ma 10.01.2011 klo 14.00 alkaen Weberin isossa koulutustilassa, Strömberginkuja 2, 00380 Helsinki.  Kokouksen jälkeen tutustumme Tero-Pekka Hannulan johdolla Weberin ajankohtaisiin tuotteisiin Atomitie 5:n työtilassa Pitäjänmäellä.

Kokoukseen ja Weber-koulutukseen on jäsenillä mahdollisuus kutsua mukaan ammattitovereitaan.  Ilmoittautumiset sihteerille, salmenmaki@hotmail.com tai 040-9005157.

Tero-Pekka Hannulan Weber-laastikoulutusta 10.1.2011
T-PHannula_Weber10012011a T-PHannula_Weber10012011b


Tulisijatietoa
Tampereen ASTA Koti -messut 1.-3.10.2010, http://www.astakoti.fi, ohjelmassa:

la 2.10. 13.30-14.10  Kohti puhtaampia tulisijoja
− paneelikeskustelu tulisijarakentamisesta ja tulisijojen päästörajoituksista

Paneelikeskustelua johtaa Aamulehden toimittaja Taneli Koponen.

Keskustelemassa ovat:

erikoistutkija ja ympäristöterveyden dosentti Raimo O. Salonen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
energia- ja prosessitekniikan professori Reijo Karvinen, Tampereen teknillinen yliopisto
tulisijatutkija ja arkkitehti Heikki Hyytiäinen, Suomalaiset Tulisijat ry
myyntipäällikkö Aki Nevalainen, Tulikivi Oyj 

15.00-15.30  Tulisijan päästönormit
Heikki Hyytiäinen, Suomalaiset Tulisijat ry 

su 3.10.

12.30-13.00 ja
15.00-15.30
  Tulisijan päästönormit
Heikki Hyytiäinen, Suomalaiset Tulisijat ry 


Finnbuild-messut, http://web.finnexpo.fi,  Helsingin Messukeskus 6.-9.10.2010


Uusi Tulisijatieto nro 5 -julkaisumme jaossa teollisuusjäsentemme osastoilla seuraavasti

6 m 38  Tiileri
6 m 51  Wienerberger

PUULÄMMITYS -TIETOTUPA TERVE TALO-KESKUKSESSA LUOPIOISISSA TO 16.9. 2010 KLO 17
 
Illan keskustelussa tulisijatutkija Heikki Hyytiäinen alustaa lyhyesti, käydään läpi sataneliöisen puulämmitteisen talon perusideoita ja osallistujien kysymyksiä.

Milloin puulämmityksen suunnittelu pitää aloittaa? Miten valita tulisija? Miten sijoittaa se?  Riittääkö yksi tulisija lämmittämään 100 neliötä?  Mitä puulämmitys maksaa/vaatii?  Miten polttopuita varastoidaan?

Terve Talo-keskus, Keskitie 5, 36760 Luopionen


SUOMALAISET TULISIJAT RY:N JÄSENILLE JA LUOPIOISTEN 2006 MUURAUSLEIRIN OSANOTTAJILLE to 16.9.2010 klo 19 alkaen

Raija ja Mikko Tuononen kiittävät Suomalaiset Tulisijat ry:tä ja tarjoavat muurausleiriin osallitujille kiitokseksi SAUNAILLAN VILLA MARJALASSA, Laiduntie 1, 36760 Luopioinen

Lisätietoa ja ilmoittautumiset: sihteeri Marja Salmenmäki, salmenmaki@hotmail.com tai puh. 040 9005157.

SUOMALAISET TULISIJAT RY:N PINNOITUSLEIRI VIHDIN EKOKYLÄSSÄ LA 8.- SU 9.5.2010

Vihdin Ekokylä löytyy osoitteesta Linnanniituntie 40, 03100 Nummela. (Hki-Tku moottoritieltä käänny Pori-Nummela -tielle, siitä heti vas. vanhalle Turku-Hki -tielle, käänny vas. kohti Turkua, vas. kohti Saukkolaa, käänny muutaman km:n päästä taas vas. Ajoharjoittelurata, Pillistöntie ja sitä suoraan, kunnes tulee Linnanniituntie ja sen lopussa paljon autoja)

Avaa kartta..

Ennakkoilmoittautumiset leirityöhön ja vuosikokoukseen osallistuvilta ovat tarpeen, mutta su-iltapäivällä ovat kaikki kiinnostuneet tervetulleita paikalle.  Ekokylän kahden ensimmäisen rakennuttajan taloihin muurattiin/muurataan kaikkiaan 9 erilaista tulisijaa, vähäpäästöisiä massiivisia 48-tunnin varaavia uuneja (joissa Aito-tulipesäkasetti), leivinuuneja, aitoja kaakeliuuneja, liesiä ja normaali varaava takka.  Hirsitalon yläkerran saviuunin voi lämmittää alakerran saviuunista, joka taas lämmittää talon käyttöveden ja lattialämmityksen, samoin tekee Lehtamon massiivinen uuni.

Työt alkavat la-aamuna klo 9.  Aamukahvit/sämpylät tms klo 10, lounas n. klo 13 ja iltapäiväkahvi noin klo 15.  Rakennuttajien järjestämä ruokailu on ilmainen kaikille Suomalaiset Tulisijat:n ry:n eli FF:n jäsenille, mutta maksaa muille 10 eur/pv.

Jo pe Suomeen tulevat eestiläiset muurarimestarit, jotka haluavat aloittaa kaakelilieden muuraamisen jo pe-aamusta.  Samoin torstaina tulevat Hollannista Roland Voppel ja Esther de Raat, http://www.vuurmeesters.nl, jotka yhdistävät matkaansa pari lomapäivää.  Roland tuo tullessaan Oskam'in värilliset savirappauslaastit saviuuneihin ja opastaa meitä lauantaista alkaen niiden käytössä Aarbakken hirsitalossa.

Lauantain 8.5. on leirillä myös Maxitin työneuvoja Tero-Pekka Hannula, joka antaa Lehtamon talossa opastusta Maxitin laastien ja tulisijapinnoitteiden, mm. hiertopinnoitteen, käytössä.  Tero kuuluu FF:n muurarimestareihin, valitettavasti hän ei voi olla paikalla enää sunnuntaina.

La 8.5. noin klo 12 tulee leiriin ja tulisijoihin tutustumaan myös Kaakeliuunien Suomen Perinneyhdistys ry:n toiminnanjohtaja  ja muutama jäsen
La 8.5. noin klo 12 käynee leirillä myös Finpeston Oy:n toimitusjohtaja Jari Vesalainen.  Hänen yrityksensä, www.finpeston.fi Ojakkalassa valmistaa jatkossa savilaastia (ilman sementtiä), jota Vihdin muurausleirillä on hirsitalon kaakeli- ja saviuunien muurauksessa tyytyväisenä käytetty.
La klo 16 pidetään Suomalaiset Tulisijat ry:n  ja Muuratut Tulisijat Jaoksen vuosikokoukset. 

Ja la 8.5. illemmalla , noin klo 17:30 alkaen tarjoavat Ekokylän rakennuttajat kaikille leiriläisille kiitokseksi grillijuhlan. 

Su klo 13-15 alkaen pidämme yleisölle avoimet ovet ja annamme Heikki Hyytiäisen johdolla leiriin tutustujille varaavan tulisijan ja lieden käytön opastusta.  Lämmitämme silloin Lehtamon sivuasunnon puhtaaksimuurattuja tulisijoja, joiden pinnassa on Tiilerin vaalea Ruukintiili.

Median edustajat ja tulisijamuurauksen ammattilaiset ovat tervetulleita paikalle koko leirin ajan, mutta su 9.5. iltapäivällä olisi nähtävänä valmiita tulisijoja. 

Heikillä on taas paljon uunimuurareita kiinnostavaa uutta kerrottavaa, USA:n muurariyhdistys MHA:n, http://mha-net.org/ vuosikokouksesta ja workshopeista, joissa mm. kokeiltiin Aito -tulipesäkasettia ja USAlaisessa tutkimuslaitoksessa sen jälkeen tehdyistä Aito-tulipesäkasetin testauksesta Amerikan markkinoita varten.   Aihe saattaisi sopia sunnuntain ohjelmaan, samoin hän on saanut lisää tietoa tulisijojen testauksesta Itävallassa.

Tervetuloa Vihdin Ekokylän pinnoitusleirille!

terveisin

Marja Salmenmäki
Suomalaiset Tulisijat - Finnish Fireplaces ry:n sihteeri/tiedottaja

>OSALLISTUJAT

Seuraavassa kuvia tällä leirillä pinnoitettavista tulisijoista.

Lehtamon pinnoitettava tulisija

Heikki Hyytiäinen (oik), Voitto Kavander ja Marja Salmenmäki ja Lehtamon talon nyt pinnoitettava tulisija.

Aarbakken savirapattava tulisija

Kirsi Aarbakke ja Mari Savolainen (oik.) ja Aarbakken massiivinen, okranväristä savirappausta odottava tulisijan.

 

TULISIJAT SAATIIN VALMIIKSI VIHDIN EKOKYLÄN MUURAUSLEIRILLÄ

Kiitokset kaikille muurausleiriläisille upeasta työpanoksesta.  Työtä oli paljon, mutta kaikki muuraustyö saatiin suunnitelmien mukaan tehtyä.  Leiriläisten ja muurarimestareiden yhteistyö sujui mainiosti.

Viikon 12/2010 "Bioenergia ja Asuminen" muurausleirin aikana saatiin ekokylän kahden ensimmäisen rakennuttajaperheen taloihin valmiiksi:
1) massiivinen 48-tunnin vähäpäästöinen varaava takka (vähäpäästöinen Aito-tulipesäkasetti)
2) leivinuuni, kaksiluukkuinen
3) liesi (Innofocuksen oppilaan näyttötyönä)
4) varaava takka, puhtaaksimuurattu
5) liesi, puhtaaksimuurattu (Innofocuksen oppilastyönä, kouluttaja Voitto Kavanderin johdolla)
6) aito kaakelileivinuuni
7) massiivinen 48-tunnin vähäpäästöinen varaava takka, kuori savitiilistä (Aito-tulipesäkasetti)
8) yläkertaan alhaalta lämmitettävä uuni, kuori savitiilistä

Tulisijoissa käytettiin Tiilerin ja Wienerbergerin tiiliä, Aito Lämpö Oy:n Aito-kasetteja, luukkuja ja tulisijatarvikkeita ja Maxitin laasteja.

Uunit 1-5 muurattiin kaikki Maxitin laasteilla ja piippujen ja uunien 1-3 pintaan tulee Maxitin hiertopinnoite
Uunit 5-8 muurattiin savi-hiekkalaastilla ja savitiilikuoristen uunien pintaan tuli pohjarappaus savilaastista.  Pintarappaukseen tulee okranvärinen savilaasti.  Hirsitalon piippujen pinnoitus tehdään vaalealla kalkkilaastilla.

Seuraavaksi järjestämme PINTARAPPAUSLEIRIN, alustava ajankohta la-su 8.-9.5.  Samaan aikaan ekokylään tulevat myös eestiläiset kaakeliuunimestarit, jotka muuraavat hirsitalon leivinuunin viereen
9) aidon kaakelilieden (luonnonvärinen kuppikaakeli) ja uunien 6 ja 8 pintakäsittely tehdään temperamaalilla)

Suomalaiset Tulisijat ry:n jäsenet ovat tervetulleita pintarappausleirille, samoin kaikki viikon 12 leiriin osallistuneet. Muut vähäpäästöisestä puulämmityksestä kiinnostuneet pääsevät työpajaan, jos mahdollista.
 
Lisätiedot ja ilmoittautumiset:

Suomalaiset Tulisijat - Finnish Fireplaces ry
Marja Salmenmäki, 040 9005157, salmenmaki@hotmail.com
www.tulisijat.tv

SUOMALAISET TULISIJAT RY:N ”BIOENERGIA JA ASUMINEN” MUURAUSLEIRI VIHDISSÄ 22.-28.3.2010

Suomalaiset Tulisijat ry:n kevään muurausleirin teema on ”Bioenergia ja asuminen”. Leiri pidetään ma 22.- su 28.3.2010 Vihdin Ekokylän kahden ensimmäisen rakennuttajan taloissa, Linnanniituntie 40 ja Elokuja 3, 03100 Nummela.

Leiri on sekä yleisö- että ammattitapahtuma, jossa muurausala saa uusinta tietoa siitä, miten varmistaa, että käsintehdyn yksilöllisen tulisijan päästöt alittavat tulevan EN-standardin vaatimukset. Yhdessä työtä tehden siirretään tietotaitoa nuoremmille muurareille. Leirin aikana muurataan max. 9 erilaista tulisijaa: 4 takkauunia, joista 2 vettä lämmittävää, 2 leivinuunia ja 3 liettä. Leirin vetää arkkitehti, tulisijatutkija ja -suunnittelija Heikki Hyytiäinen.

Yleisölle leirillä on avoimet ovet la 27.3. klo 13-16. Puulämmityksestä kiinnostunut saa tietoa bioenergian kestävästä käytöstä asuntojen lämmitykseen. Kävijä voi vapaasti tutustua talojen lämmitysjärjestelmiin ja tulisijojen muuraukseen. Uunimuurarit neuvovat ja opastavat vähäpäästöiseen puulämmitykseen. Päivän aikana on yleisöluentoja erilaisista tulisijoista, ekologisesta asumisesta ja rakentamisesta ja puulämmityksen päästöjen, sekä orgaanisten kaasupäästöjen että hiukkaspäästöjen, vähentämisestä.

>AIKATAULU
>OSALLISTUJAT

TALOT JA TULISIJAT

A) Okt Aarbakke Elokuja 3, 03100 Nummela, 2-kerroksinen hirsitalo. Matalaenergiatalo, jossa massiivinen 48-tunnin tulisija on talon päälämmönlähde. Rakennuttajat Kirsi ja Jostein Aarbakke
- vettä lämmittävä tulisija, jossa uusi vähäpäästöinen Aito-tulipesä (kuori savitiilestä)
- yläkertaan ateljeehen alakerran uunista lämmitettävä veistoksellinen tulisija (kuori savitiilestä)
- aito virolainen kaakeliliesi
- leivinuuni, kaakelipintainen

B) Okt Lehtamo Linnanniituntie 40, 03100 Nummela. Paikalla rakennettu puurakenteinen matalaenergiatalo, jossa on hybridilämmitys. Rakennuttajat Reetta ja Marko Lehtamo.
- vettä lämmittävä 48-tunnin tulisija, jossa uusi vähäpäästöinen Aito-tulipesä
- leivinuuni
- pieni liesi

C) Lehtamon sivuasunto, johon
- varaava tulisija
- liesi

Suomalaiset Tulisijat ry:n yhteistyökumppaneita Vihdin muurausleirillä ovat mm. Innofocus ja Työtehoseura. Leirin osa I pidettiin lokakuussa 2009. Silloin muurattiin 5 tiilipiippua ja palomuuri, sillä tiili varaa ja luovuttaa lämpöä tasaisesti. Talomestari-lehden 11/2009 "Tulevaisuuden lämmittävä tulisija" artikkeli syksyn leiristä löytyy www.tulisijat.tv sivustolta ja leirikuviin voi tutustua ekokylän talojen kuvia klikkaamalla.

Lisätietoja: Suomalaiset Tulisijat – Finnish Fireplaces ry:n tiedottaja Marja Salmenmäki, puh. 040 9005157, salmenmaki@hotmail.com

 

 

VIHDIN EKOKYLÄN TULISIJAMUURAUSLEIRI, osa I pe 9.-su 11.10.2009, osa II 22.-28.3.2010

Seuraava muurausleiri pidetään kaksiosaisena, syksyllä 2009 muurataan savupiippuja, palomuuri ja 1 tulisija 3 eri rakennukseen ja keväällä 2010 tulisijoja. Työn laajuus riippuu täysin osallistujamäärästä ja eri oppilaitosten muurauskurssien aktiivisuudesta, mutta kaikkiaan ensimmäisten rakennuttajien taloihin tulee 12 yksikköä: 5 piippua, 2 liettä ja 3 takkauunia, joista 2 vettä lämmittävää sekä 2 leivinuunia. Yhteistyökumppaneita mm. Innofocus ja Työtehoseura. Lisätietoja kts. tapahtumat.

Osa I pe 9.-su 11.10.2009 (lehtiartikkeli leirin tapahtumista, Talomestari 11/2009 "Tulevaisuuden lämmittävä tulisija")

> AIKATAULU
> OSALLISTUJAT

TALOT JA TULISIJAT

A) Okt Aarbakke Elokuja 3, 03100 Nummela
rakennuttajat Kirsi ja Jostein Aarbakke

2-kerroksinen hirsitalo, liesi, leivinuuni ja 2 takkauunia, jotka päällekkäin (alakertaan  "polttamattomasta tiilestä" vettä lämmittävä iso tulisija, talon päälämmönlähde, jossa Puulämmön uusi vähäpäästöinen tulipesä ja yläkertaan samaan kohtaan toinen tulisija, myös savitiilestä)


1 Lisää leirikuvia.


B) Okt Lehtamo Linnanniituntie 40, 03100 Nummela

päärakennus, jossa 1 vettä lämmittävä iso tulisija ja Puulämmön vähäpäästöinen tulipesä, vieressä leivinuuni,  pieni liesi (hiukan ahtaaseen paikkaan/tehdään ehkä syksyllä pois) ja

C) Lehtamon sivuasunto, johon tulisija 
rakennuttajat  Reetta ja Marko Lehtamo

2 Lisää leirikuvia.

 

 

KIMOLAN TULISIJAMUURAUSLEIRI MA 13.10. - LA 18.10. 2008

(lehtijuttu leirin tapahtumista "Savitiiliuuni matalaenergiataloon" TM Rakennusmaailma 3/2009)

TAUSTA
1970-luvulla paras laasti oli tunnetusti PARMU ja sitä käytettiin kaikkialla, myös tulisijoissa. Tulipesät muurattiin KARHUNIT:llä.
Yleisien halkeamien vuoksi lähdettiin etsimään muita ratkaisuja. Melko pian ryhdyttiin kokeilemaan saviuunilaastia, joka kehitettiin valmistuotteeksi Värilaasti Oy:ssä tunnetun Eka Salmelan toimesta, siihen jätettiin kuitenkin hieman sementtiä alkulujuuden saavuttamiseksi. Tulipesiä varten kehitettiin ensin sementtipohjainen laasti ja myöhemmin natriumsilikaattipohjainen laasti.
1980-luvulla tuli käyttöön ns. kuorirakenne ja paketti tuntui valmiilta, kehitys hidastui. Oikeastaan vain valumassan tulo muutti rakennetta jonkin verran.

TARKOITUS
Nyt kahden vuosikymmenen kuluttua on paikallaan panna taas vauhtia muuratun tulisijan kehittämiselle entistä paremmaksi, käyttäjäystävällisemmäksi ja helppotekoisemmaksi.

Suomalaiset Tulisijat ry:n tulisijamuurauskurssilla kokeillaan pelkästään savipohjaisia laasteja ja myös savitiiliä. Laastit ovat paitsi erinomaisia tulisijalaasteja, myös ystävällisiä muurarin käsille. Työkalujen puhtaanapitokin helpottuu. Tunnettuahan on, että kaakeliuunimuurarit ovat käyttäneet omia savilaastisekoituksiaan kautta vuosien.

Käytössä on hollantilainen ja saksalais-ruotsalainen tulilaasti, erilaisia savilaasteja ja savipohjaisia rappauslaasteja. Kahdessa tulisijassa käytetään polttamattomia savitiiliä tulisijan rungossa ja jopa kuoressa. Tämä on helppoa ja ympäristöystävällistä.

Kurssin puitteissa käymme läpi ratkaisujen teoreettisen taustan ja työn puitteissa on mahdollisuus omin käsin todeta esillä olevien vaihtoehtojen käyttökelpoisuus.

Jotta vältymme kokeilujen riskeiltä on tarkoituksenmukaista, että paikalla on omien mestareittemme lisäksi ko. työtapoja jatkuvasti käyttävät Roland Voppelja Johannes Riesterer, jotka ovat lupautuneet jakamaan kokemuksensa kanssamme.

Kurssin aikana laadimme luonnoksen Saksassa käynnissä olevaan, Christof Ziegertin vetämään määritelmätyöhön, joka käsittää koko savitiilimuurauksen ja joka pyrkii muodostamaan perustan koko EU:ta silmälläpitäen.

KURSSI TAI LEIRI
Kansainvälisesti näistä tapahtumista käytetään nimeä "Hands-on-workshop", jota on vaikeaa suomentaa. Keskeistä on teoreettisen asioitten käsittelyn ja käytännön työn yhdistäminen tehokkaaksi koulutustapahtumaksi.

Suomalaiset Tulisijat ry:n kolmas muurausleiri pidetään osoitteessa Iitintie 18, 47650 Kimola (150 km Helsingistä, 50 km Lahdesta, 40 km Kouvolasta). Leirin aikana muurataan Eeva ja Pentti Ilonojan uudiskohteeseen 5 päivän aikana kaikkiaan 3 tulisijaa. Uudisrakennukseen kaksi savirakenteista tulisijaa, leivinuuni ja pystyuuni, joiden väliin tulee lämmönvaihdin ja lähellä sijaitsevaan rakennukseen muurataan varaava tiilitulisija.

YLEISÖ- JA AMMATTITAPAHTUMA
Muurausleirin vetäjät ovat:
- savirakentaja ja tulisijamuurari Johannes Riesterer, http://www.svenskajordhus.se
- hollantilainen tulisijamuurari Roland Voppel, http://www.vuurmeesters.nl
- Heikki Hyytiäinen, arkkitehti, tulisijatutkija ja -suunnittelija, Suomalaiset Tulisijat ry:n puheenjohtaja

Muurausleiri on sekä ammatti- että yleisötapahtuma. Yhdessä muuraten mestarit vertailevat työtapoja, materiaaleja ja työkaluja sekä kuulevat uusinta tietoa tulisijatutkimuksesta ja ekologisesta tulisijamuurauksesta. Nuoremmat tulisijamuurarit pääsevät muuraamaan kokeneiden uunimuurarien opastamina ja yhdessä heidän kanssaan. Kaikkiaan tapahtumaan odotetaan osallistuvan noin 20 - 22 muurarin, useita mestareita (mm. Mauno Lehto ja Ilkka Lempinen) ja useita nuorempia muurareita/tulisija/päivä (mm. Savi ry:n savirakentajia) sekä muuta talkooväkeä.

Leirillä tehdään työtä vuorotta päivittäin klo 9-17. Lounas syödään isäntäväen 800 m päässä sijaitsevassa talossa ja aamu- ja iltapäiväkahvi/tee tuodaan paikalle.

5 työpäivän aikana muurataan kolme vähäpäästöistä tulisijaa:
- savitiilistä muurattu leivinuuni
- iso savirakenteinen varaava takka, joka lämmittää vettä
- poltetuista tiilistä savilaastilla muurattu leivinuuni

Leirin aikana pidetään ainakin yksi yleisöpäivä, torstai 16.10, jolloin yleisö pääsee tutustumaan tulisijamuuraukseen ja leiriin. Ammattiväelle on luentoja ma-ke-to-pe ja yleisöpäivään yhdistetään tietoiskuja ekologisista ja vähäpäästöisistä tulisijoista ja puun oikeasta poltosta, jolla hiukkaspäästöt saadaan hallintaan. Tiistaina pidetään Suomalaiset Tulisijat ry:n kokous.

Toimitamme lisätietoja leirin ohjelmasta myöhemmin. Leiri on maksuton, mutta ruokailusta (aamukahvi/tee, lounas, iltapäiväkahvi/tee jne.) peritään 10 EUR/pvä. Yösijaa tarvitseville leiriläisille on 1,6 km päässä leiripaikalta varattu Kukkulinna, http://www.kukkulinna.com hintaan 10 EUR/vrk. Huvilassa on sauna ja vuodepaikkoja 10 - 20 hengelle. Ilmoittautumiset, yösijavaraukset ja lisätiedot leiristä sihteeri/tiedottaja Marja Salmenmäki, puh. 040 900 5157, salmenmaki@hotmail.com.

Suomalaiset Tulisijat ry:n tulisijamuurausleiri 7.-12.5.2007 Karjalohjalla

Lehtiartikkeleita leirin tapahtumista.

"Karjalohjan muurausleirillä näkee mestarit työssään"
Ykkössanomat, Lohja 4.5.2007

"Karjalohjalla muurataan tämä viikko"
Ykkössanomat, Lohja 9.5.2007

"Nuotiot ja avotakat pitäisi kieltää"
Länsi-Uusimaa 10.5.2007

"Muurari kieltäytyy tekemästä avotakkoja"
Länsi-Uusimaa 10.5.2007

"Uunimestarin unelma on lämmin, puhdas ja kaunis"
Maaseudun Tulevaisuus 10.5.2007

"Mestarit muurasivat Karjalohjalla"
Ykkössanomat, Lohja 16.5.2007

"Tavoitteena puhdas palaminen"
Helsingin Sanomat, Asumisen erikoissivut 20.5.2007

"Puun polttaminen takassa on taitolaji "
Helsingin Sanomat, Asumisen erikoissivut 20.5.2007

Terve Talo-messut 03.-04.05.2008

Suomalaiset Tulisijat ry:n tulisijamestarit neuvovat tulisijan valinnassa ja käytössä Terve Talo-messuilla Aitoon Honkalassa Pälkäneellä la 03.- su 04.05. La 03.05. aloittaa messujen seminaariohjelman klo 12.00-12.45 tulisijatutkija, arkkitehti Heikki Hyytiäisen luento "Kestävä puulämmitys".

Lisätietoja: http://www.luomura.com